بیزینس پلن نباید خیلی پیچیده نوشته شود. هرچه بیشتر درباره برنامه های کسب و کار خود بدانیم، نوشتن بیزینس پلن راحت تر خواهد بود. در ادامه یک راهنمای گام به گام برای نوشتن بیزینس پلن آورده ایم تا در شروع یک کسب و کار موفق به شما کمک کند.
مراحل نوشتن بیزینس پلن
در ادامه به ۱۰ مرحله ی ساده می پردازیم که با رعایت آنها بیزینس پلن خود را سریع و آسان می نویسید.
طرح یک صفحه ای کسب و کار (One-Page Plan)
بیزینس پلن را با نوشتن تمام برنامه های خود بر روی یک صفحه کاغذ آغاز کنید. در این صفحه باید یک مرور کوتاه از مفهوم کسب و کار، اهداف کلیدی و استراتژی های شما باشد. این پلن مانند نقشه راه عمل می کند که در آن جزئیات اساسی کسب و کار شما و عملیات آن در قالبی واضح و مختصر نشان داد شده است.
طرح یک صفحه ای کسب و کار معمولا از اجزایی مانند بیانیه مشکل و راه حل، طرح کلی کسب و کار شما، بازار هدف، مزیت رقابتی، تجربه تیم شما و خلاصه مالی تشکیل شده است. با وجود کوتاه بودن، این نقشه چشم انداز روشنی از دستیابی به هدف شما و نحوه برنامه ریزی برای انجام آن ارائه می دهد.
اولین قدم در طراحی بیزینس پلن تدوین یک خلاصه اجرایی است.
برای اینکه مردم بیزینس پلن شما را بخوانند و درک درستی از کسب و کار شما بدست آورند، به یک خلاصه مختصر از برندتان و محصولات یا خدماتتان نیاز دارید.
در این خلاصه شما باید چشم انداز و ماموریت شرکت خود را برای مخاطب شرح دهید. این خلاصه احتمالا اولین چیزی می باشد که سرمایه گذاران، کارمندان و هرکس دیگری می خواند پس در نوشتن آن دقت لازم را داشته باشید.
در بیزینس پلن محصولات و خدمات خود را معرفی کنید.
آیا مشتری واقعا به محصول شما نیاز دارد؟
در این قسمت از بیزینس پلن توضیحات مربوط به محصولات و خدمات خود را بنویسید. همچنین بگویید که محصولات و خدماتی که ارائه می دهید چگونه مشکل مشتریان هدف شما را حل می کند. در این قسمت تمایز خود با رقبا و ارزش محصولاتتان را به مخاطب نشان دهد.
تجزیه و تحلیل بازار را فراموش نکنید!
در نوشتن بیزینس پلن زمانی را صرف تحقیقات بازار کنید. در این تحقیق سعی کنید بازار هدف ایده آل خود را تعریف کنید. برای شناخت بازار هدف باید اطلاعات مخاطب را آنالیز کنید. اطلاعاتی مانند سن، سطح درآمد، علایق و عادات آنها. بازار هدف شما گروه خاصی از افراد می باشد که به احتمال زیاد مشتری شما خواهند شد.
هدف از این تجزیه و تحلیل ترسیم تصویر واضحی از مخاطب می باشد تا تعیین کنید که بازار برای کسب و کار شما دوام دارد یا خیر.
تجزیه و تحلیل رقبا
هر کسب و کاری رقیبی دارد و شما باید بخشی از بیزینس پلن خود را به رقبا اختصاص دهید. با این کار شما می دانید که رقبای شما در بازار چه کسانی هستند و مزیت رقابتی شما نسبت به آنها چیست. شما باید رقبای خود را به خوبیه مخاطبان هدف خود بشناسید و بدانید که چگونه کار می کنند و موفقیت کسب و کار آنها در چه چیزی بوده است.
طرح بازایابی و فروش خود را مشخص کنید.
این بخش از بیزینس پلن شامل نحوه برنامه ریزی شما برای فروش، استراتژی قیمت گذاری شما و فعالیت های بازاریابی برای رسیدن به موفقیت در کسب و کارتان می باشد.
این برنامه ریزی ها شامل نحوه قرار دادن محصول یا خدمات در بازار و کانال های آنلاین بازاریابی و تاکتیک های فروش شما می باشد.
هدف استراتژی بازاریابی شما باید جذب بازار هدف و متقاعد کردن آنها برای خرید محصول یا خدمات شما باشد.
در برنامه فروش باید میزان فروش به وضوح تخمین زده شود و گام های عملی برای دستیابی به آن اهداف ارائه شود. در این روند میتوانید از خدمات مشاوره بیزینس مجموعه سلطانعلی بهره ببرید.
عملکرد کسب و کار خود را مشخص کنید.
در بیزینس پلن خود حتما جزئیات نحوه تولید و نگهداری محصول یا خدمات خود را بنویسید. این بخش جایی است که شما در مورد نحوه عملکرد کسب و کار خود و نحوه عملکرد روزانه کسب و کار خود صحبت می کنید. این قسمت شامل موجودی، زنجیره تامین، توزیع و ساخت محصولات می باشد.
اگر کسب و کار شما محصول فیزیکی ندارد، توضیحی از فناوری هایی که استفاده می کنید یا هر عامل دیگری که خدمات شما را معرفی می کند بنویسید.
نقاط عطف کسب و کار خود را مشخص کنید.
اگرچه برای تکمیل بیزینس پلن نیازی به این قسمت نمی باشد، اما یک نقطه عطف خوب، بخش های مختلف کار را به وضوح مشخص می کند و زمان بندی اجرای آنها را تعیین می کند. در این قسمت شما باید شرحی از کار، تاریخ مقرر پیشنهادی، مسئول انجام آن و در نهایت بودجه ی مورد نیاز را مشخص کنید. این قسمت نیازی به برنامه ریزی گسترده ندارد و فقط باید نقاط عطف کلیدی که می خواهید به آن برسید و زمان مورد نیاز آن کار را مشخص کنید. برای اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید با مشاورین مجرب مجموعه سلطانعلی مشورت کنید.
ساختار مدیریتی خود را شرح دهید.
در این بخش از بیزینس پلن تاریخچه شرکت را به تفصیل شرح می دهید، نقش ها و صلاحیت های خاص کارکنان و همچنین اطلاعات لجستیکی را فهرست می کنید.
این بخش نسبتاً کوتاه، اما مهم است. سرمایهگذاران علاوه بر ایدههای عالی به دنبال تیمهای عالی هستند و شما با نوشتن این بخش در بیزینس پلن خود ثابت می کنید که هر دو را دارید. این بخش شامل بیوگرافی مختصری از تجربیات هر یک از اعضای کلیدی تیم می باشد.
تهیه یک برنامه مالی
ایجاد یک برنامه مالی جامع با پیش بینی میزان فروش شروع می شود، در این مرحله شما باید میزان فروش مورد انتظار را در یک دوره معین تخمین بزنید. در ادامه باید بودجه مورد نظر برای هزینههای آتی مانند هزینههای پرسنل، تجهیزات، هزینههای بازاریابی و مالیات را در نظر بگیرید. برای آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید از مشاوره بیزینس پلن مجموعه استفاده کنید.
چرا بیزینس پلن طراحی کنیم؟
پس از بررسی مراحل فوق ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چرا وقت خود را صرف طراحی بیزینس پلن کنیم. در ادامه دلایل اصلی آن را آورده ایم:
- کسب و کارهایی که برنامه ریزی می کنند ۳۰ درصد سریعتر رشد می کنند.
- وام دهندگان و سرمایه گذاران به بیزینس پلن نیاز دارند.
- بیزینس پلن ریسک را کاهش می دهد.
- بیزینس پلن به شما کمک می کند تا در مورد هزینه ها تصمیمات بهتری بگیرید.
بعد از خواندن این نکانت اکنون زمان آن رسیده تا نوشتن بیزینس پلن خود را شروع کنید. برنامه ریزی برای کسب و کار فرآیندی مستمر می باشد که به شما کمک می کند تا ایده خود را عملی کنید، اهداف خود را تعیین و مدیریت کنید. یکی از مفیدترین اقداماتی که برای ایجاد یک کسب و کار موفق می توان انجام داد وارد عمل شدن و شروع به برنامه ریزی کردن است. مجموعه سلطانعلی به مدیریت دکتر آرش سلطانعلی خدماتی ارزنده در زمینه مشاوره بیزینسی را به شما عزیزان ارائه میدهد. برای بهرهمندی از این خدمات با ما تماس بگیرید.