تدوین استراتژی برند

تدوین استراتژی برند

استراتژی‌ برند یکی از عوامل کلیدی موفقیت در بازاریابی و کسب و کارها می‌باشد. برندها در جهت ایجاد یک هویت منحصر به فرد و قابل تمیز از رقبا از این استراتژی‌ها استفاده می‌کنند. در این مقاله قصد داریم مراحل تدوین استراتژی برند را مورد بررسی قرار دهیم.

در این مقاله به صورت کوتاه و مختصر، مفهوم برند و برندسازی را به خواننده توضیح میدهیم، به گونه‌ای که هنگام خواندن مطالب، هیچ سردرگمی ای درباره این دو مفهوم پیش نیاید.

برند و برندسازی دو مفهوم متفاوت و مرتبط بهم در زمینه بازاریابی و مدیریت کسب و کار هستند.

تعریف برند (Brand)    

برند به هویت و تمایز یک محصول، خدمات، کسب و کار یا سازمان اشاره دارد. این هویت شامل نام، لوگو، شعار، طرح‌بندی، ارزش‌ها، ماموریت و داستان مشخصی است که یک کسب و کار (محصولات و یا خدمات) و یا فرد را از دیگران متمایز می‌کند. برند می‌تواند احساسات، اعتماد، ارتباطات و انگیزه‌های مشتریان را نسبت به یک کسب و کار یا محصول را تحت تأثیر قرار دهد؛ بنابراین، برند بیشتر از یک لوگو یا نام تجاری است.

تعریف برندسازی (Branding)

فرآیند ساخت، توسعه ، تقویت و مدیریت برند است، تا یک شناخت قوی، مثبت و به یادماندنی از برند در ذهن مشتریان ایجاد کند. در واقع هدف اصلی برندسازی، ایجاد تمایز و تفاوت مثبت بین محصولات و یا خدمات یک کسب و کار با رقبایش است؛ برندسازی، فرآیندی است که به‌وسیلۀ آن برند به شکل قوی‌تری در ذهن مصرف‌کننده جا می‌گیرد. در برندسازی با ایجاد ارتباطات مؤثر، تجربه مشتری، تبلیغات و ارائه ارزش‌های ارائه‌شده  برند سعی دارید یک هویت معنا‌دار و قابل اعتماد برای مشتریان‌تان ایجاد کنید؛ بدین صورت ارتباط عمیق‌تری بین مصرف کنندگان و برند به وجود می‌آید.

برند یک هویت مشخص است که یک کسب و کار را از سایرین متمایز می‌کند، در حالی که برندسازی فرآیندی است که به تقویت و افزایش آگاهی از برند کمک می‌کند.

برندسازی

مفهوم استراتژی برند چیست؟       

استراتژی برند شامل برنامه‌ریزی و تعیین راهبردهای کلی برای موفقیت برند در بازار است. در واقع، استراتژی برند بیانگر نقش برند در بازار است و مشخص می‌کند که برند چگونه می‌خواهد خود را در مقابل رقبا و در ذهن مخاطبان قرار دهد. این استراتژی‌ها شامل تعیین هویت برند، بازار هدف، موقعیت برند، رویکردهای بازاریابی و تبلیغاتی و … می‌باشد.

مفهوم استراتژی برندسازی چیست؟      

تدوین استراتژی برندسازی به معنای تقویت هویت، ارزش‌ها، ویژگی‌ها و انگیزه‌های برند در ذهن مخاطبان است. در واقع، این استراتژی بیشتر به جزئیات ارتباطی و شناختی می‌پردازد و به درک بهتر و افزایش آگاهی از برند کمک می‌کند. استراتژی برندسازی شامل انتخاب نام، لوگو، شعار، هویت بصری، نحوه ارتباط با مخاطبان، استفاده از رسانه‌ها، تبلیغات و … می‌شود.

نکته مهم

تدوین استراتژی های برند تعیین راهبردها و مسیر کلی برند در بازار است، در حالی که استراتژی برندسازی با تمرکز بر روی جزئیات ارتباطی و شناختی به افزایش آگاهی از برند در بین مخاطبان کمک می‌کند و باعث به وجود آمدن ارتباط احساسی بین برند و مخاطبان می‌شود. 

تدوین استراتژی برند

تدوین استراتژی برند چیست؟   

تدوین استراتژی برند به معنای تعیین رویکرد‌ها، اهداف و طرح‌ریزی‌هایی است که برای توسعه، مدیریت و ارتقاء برند یک محصول، خدمت، سازمان یا شخصیت عمومی انجام می‌شود. استراتژی برند، یک نقشه راه جامع، برای شناسایی و ارتقاء موقعیت برند در ذهن مخاطبان و مشتریان برند، تحقق اهداف کسب‌وکاری و ایجاد ارزش افزوده برای مشتریان ارائه می‌دهد.

بعبارت دیگر تدوین استراتژی برند یک فرآیند تحلیلی و استراتژیک است که به برند کمک می‌کند تا هویت، ارزش و شناخت خود را در بازار تقویت کرده و به‌طور مؤثرتری با مخاطبانش ارتباط برقرار کند.

از طرف دیگر، استراتژی برند به ارتقاء انگیزه و شفافیت کارکنان نیز کمک می‌کند و به عنوان یک نقشه راه بازاریابی، فروشندگان را در تبلیغ و فروش محصولات و خدمات برند راهنمایی می‌کند. تدوین و اجرای مؤثر این استراتژی باعث ایجاد جایگاه قوی‌تر و استحکام برند در ذهن مخاطبان می‌شود و به تعیین مسیر صحیح برای رشد و توسعه برند کمک می‌کند.


مطالعه بیشتر >> اصول برندسازی چیست؟


مراحل تدوین استراتژی برند     

تدوین استراتژی برند یک فرآیند تحقیقی و تصمیم‌گیری است که هدف آن، بهبود و تقویت خاصیت‌ها، مقصود و موقعیت یک برند در ذهن مشتریان و بازار است. با استفاده از این استراتژی، برند توانایی ارتقاء و بهبود ارتباط با مخاطبان خود را دارد و به نتیجه‌ای مطلوب در بازار دست می‌یابد. این فرآیند معمولاً به چند مرحله تقسیم می‌شود که در ادامه به توضیح هر یک از این مراحل می‌پردازیم:

تحلیل برند

 در این مرحله، باید موقعیت برند فعلی را ارزیابی کرده و نقاط قوت، ضعف‌ها، فرصت‌ها و تهدیدهای آن را شناسایی کنید. همچنین باید مخاطبان هدف، ارزش‌ها، انتظارات و نیازهای آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید.

تحلیل بازار و رقابت‌ها

در مرحله بعدی، بایستی بازار هدف و مخاطبان برند به‌ خوبی شناسایی شوند و عوامل رقابتی در صنعت مورد نظر مورد بررسی قرار گیرند. تحلیل بازار  به برند کمک می‌کند تا بتواند با مزایای رقابتی خود، مشتریان جدیدی را جذب کند.

تعریف هدف

بر اساس تحلیل برند، هدف‌های کلان برند باید مشخص شوند.  این هدف‌ها می‌توانند افزایش شناخت برند، بهبود تصویر برند، جذب مشتریان جدید، افزایش وفاداری مشتریان فعلی، افزایش فروش یا تغییر و بهبود نگرش مشتریان نسبت به برند باشد.

مراحل تدوین استراتژی برند

مشخص‌کردن موقعیت برند

منظور از تعیین موقعیت برند یعنی اینکه می‌خواهید برند شما در ذهن مخاطبان چگونه مشخص شود؟ چگونه برند خود را از رقبایتان متمایز کنید؟ در واقع شما در این مرحله یک نقطه مزیتی برای برندتان ایجاد می‌کنید. این مرحله اساسی‌ترین بخش از فرآیند تدوین استراتژی برند است و می‌تواند تعیین کننده موفقیت برند شما در بازار باشد.

استراتژی و نقشه ذهنی

 در این مرحله، برند بایستی در ذهن مخاطبان و مشتریان خود یک نقشه ذهنی منحصربفرد ایجاد کند. این نقشه ذهنی می‌تواند با استفاده از الگوها، شعارها، عناصر تجربی و یا تمرکز بر برخی از ویژگی‌ها و مزیت‌های برند شکل بگیرد.

ارزش‌های برند

 هویت و ارزش‌های برند باید به طور واضح تعریف شوند. این ارزش‌ها شامل مزیت‌های رقابتی، نکات قوت، پیشنهاد‌های منحصربفرد و جنبه‌های متمایز کسب‌وکار می‌باشند که برند را از رقبایش متمایز می‌سازند.

ارتباطات برند

 برند باید با استفاده از رسانه‌ها، تبلیغات، رویدادها و فعالیت‌های بازاریابی دیگر، ارزش‌ها، پیام‌ها و شناخت‌پذیری خود را به مخاطبانش منتقل می‌کند.

اجرا و نظارت

مرحله اجرای استراتژی برند بسیار حیاتی است و برای موفقیت برند لازم است که اقدامات و تصمیمات انجام شده با هدف‌ها و ارزش‌های برند هماهنگی داشته باشند. اجرا و نظارت در فرآیند تدوین استراتژی برند، به تأمین این هماهنگی و پایبندی به راهبردها و اهداف کمک می‌کند.

  • تدوین استراتژی برند یک فرآیند مهم در مدیریت برند و بازاریابی است، که به تعیین هدف‌ها، ارزش‌ها، ویژگی‌ها و نقشه‌راه برای برند کمک می‌کند.
  • استراتژی برند به عنوان یک راهنما و راهبرد اصلی برای کارکنان و تصمیم‌گیرندگان در یک سازمان عمل می‌کند.
  • هدف اصلی استراتژی برند، ایجاد یک هویت قوی و متمایز برای برند و وفادار کردن مشتریان به برند است.
  • استراتژی برند باید هماهنگ با استراتژی کسب و کار و در راستای تأمین نیازها و انتظارات مشتریان باشد.
دکتر آرش سلطانعلی مشاور برندسازی

خدمات تدوین استراتژی

خدمات تدوین استراتژی برند که بر اساس نیازهای برند شما، برنامه‌ها و استراتژی‌های دقیق‌تر، توسط تیم استراتژی برند ارائه می‌شود، عبارتند از:

مشاوره

 در ابتدا، مشاوران برند تمامی نیازها، هدف‌ها، محصولات و خدمات، مخاطبان هدف و سایر عوامل مرتبط با برند را شناسایی می‌کنند. این فرآیند به تحلیل جامع و کاملی از وضعیت کنونی برند کمک می‌کند.

تحلیل موقعیت کنونی برند

 در این مرحله، وضعیت فعلی برند شامل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدها (SWOT) مورد بررسی قرار می‌گیرد. این تحلیل به اطلاعات دقیق‌تری از محصولات یا خدمات برند و نقاط قوت و ضعف آن کمک می‌کند.

تدوین موقعیت مطلوب برند

بر اساس تحلیل موقعیت کنونی برند و با توجه به هدف‌ها و مخاطبان هدف، یک موقعیت مطلوب برای برند تعیین می‌شود. این موقعیت برند شما را از رقبا متمایز و منحصر به فرد می‌کند.

تدوین استراتژی زیرساخت برند

 این مرحله شامل برنامه‌ریزی و تدوین استراتژی‌ها و راهکارهایی است که برای تحقق موقعیت مطلوب برند و هدف‌های بلندمدت تعیین می‌شود. این استراتژی‌ها شامل استفاده از تبلیغات، بازاریابی دیجیتال، رویدادها، ارتقاء کیفیت محصولات و خدمات و غیره می‌باشند.

شخصیت‌پردازی برند

 برندها به مانند افراد، دارای شخصیت منحصربفردی هستند. در این مرحله، شخصیت برند یعنی ویژگی‌ها، ارزش‌ها، اهداف و رویکردهای برقراری ارتباط با مخاطبان هدف تعیین می‌شود. شخصیت سعی دارد با ایجاد ارتباط عاطفی و جلب اعتماد مخاطبانش، آنها را به به مشتریان وفادار تبدیل کند.

هویت‌سازی برند

هویت برند شامل عناصر بصری و شنیداری است، که به شناخته شدن برند و قابل تمیز بودن آن از رقبایش کمک می‌کند. این عناصر شامل لوگو، نشان تجاری، نام تجاری، جعبه‌ های بسته‌بندی، رنگ‌ها، تایپوگرافی و سایر المان گرافیکی مرتبط با برند می‌باشند. هویت سازی برند به نتیجه بخش بودن تبلیغات و افزایش شناخت برند توسط مخاطبان کمک می‌کند.

حرف آخر     

ما، به عنوان یک مشاور کسب و کار به شما در تدوین استراتژی‌های بهتری برای برندتان کمک خواهیم کرد. اهمیت این خدمات در بهبود نگرش کلی برند و ارتقاء وضعیت آن و در نتیجه کسب موفقیت بهتر در بازار است.

در جلسات مشاوره برند، می‌توانید اهداف و نیازهای خود را مطرح کنید، تا راهنمایی‌ها و پیشنهادهای استراتژیک را به شما ارائه دهیم. همچنین شما می‌توانید از تجربیات ما در زمینه طراحی گرافیک و مدیریت تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ، برای اجرای استراتژی‌های برند خود به بهترین شکل ممکن بهره‌مند شوید.

نویسنده: دکتر آرش سلطانعلی